Naturalne miody smakowe - właściwości i zastosowanie

Naturalne miody smakowe - właściwości i zastosowanie

Płynne złoto, naturalna słodycz, naturalny kosmetyk i lek – wszystko w jednej łyżce miodu. Ten słodki dar natury jest znany ludzkości od tysiącleci. Wartość i właściwości miodu są przecież bezcenne i nieograniczone. Nie tylko niedźwiadki i misie z kreskówek dla najmłodszych kochają miodek.


Skąd się bierze miód? Ze słoika… ze spiżarni…

Nie jest to takie proste! Miód naturalny jest produkowany przez pszczoły z nektaru kwiatowego lub spadzi. Te pracowite owady zbierają nektar z roślin miododajnych, w pełni bezpiecznych dla człowieka, i przekazują go pszczołom ulowym, które składają go do komórek plastra.

Podczas transportu pyłku, na przykład  z łąki do ula, pszczoła przechowuje go w tak zwanym wolu miodowym i właśnie w nim, pyłek zostaje wzbogacony o drogocenne mikroskładniki : enzymy i kwasy organiczne pochodzące z organizmu pszczoły zbieraczki. W ulu owady dbają o odpowiednią wilgotność i temperaturę, aby pyłek przemienił się w złoty i gęsty miód. Służy temu częste wachlowanie skrzydełkami i przekładanie pyłku z komórki do komórki plastra, aby tracił wodę i stawał się odpowiednio gęsty. Gdy miód jest gotowy, pszczoły zalepiają komórkę woskiem i tak zabezpieczony zachowuje swoją wartość na wiele miesięcy. 

Tajemnica ula

Proces produkcji miodu częściowo nadal jest tajemnicą dla człowieka. Nie udało się zbadać w pełni zachodzących procesów biochemicznych, które powodują, że nektar staje się miodem. Wiemy o enzymach przewodu pokarmowego pszczół, przekształcających sacharozę w glukozę i fruktozę, ale to zbyt mało, żeby idealnie podrobić miód naturalny. I bardzo dobrze! Sztuczny miód, marketowy, kuszący ceną i płynnością złota – nie jest nawet wart postać przy naturalnym miodzie! To zwykła podróbka nasycona węglowodanami, pozbawiona jakichkolwiek wartości prozdrowotnych.

Dlaczego pszczoły wytwarzają miód? Przecież nie produkują go dla nas. Wkładają tyle trudu i troski w produkcję miodu i jego magazynowanie, ponieważ on jest ich pokarmem na okres jesieni i zimy. To dlatego ekologiczne pasieki nie dosypują cukru do ula, a podbierając miód zostawiają go tyle, aby pszczela rodzina mogła spokojnie i bezpiecznie przetrwać do wiosny.

Rodzaje i właściwości miodów naturalnych

Z uwagi na pochodzenie miodu naturalnego można wyróżnić następujące rodzaje:

  • nektarowy miód powstaje z nektaru wydzielanego przez  kwiaty roślin miododajnych,
  • spadziowy miód produkują pszczoły spożywające  spadź, czyli odchody i wydzielinę owadów np. mszyc, które żywią się roślinami, spadź jest w pszczelarstwie nazywana miodową rosą, którą możemy zobaczyć na powierzchni liści niektórych gatunków drzew lub końcówkach igieł sosny, ten rodzaj uchodzi za najzdrowszy i najbardziej szlachetny,
  • nektarowo-spadziowy miód to oczywiście mieszanka powyższych miodów, tu do procesu produkcji pszczoły używają zarówno nektaru jak i spadzi.


Kolejny podział miodów związany jest z gatunkiem roślin z których powstaje, oto najpopularniejsze w Polsce odmiany miodów naturalnych:

  • miód lipowy  pochodzi z nektaru kwiatów lipy drobnolistnej, niezwykle cenny i unikatowy jeśli chodzi o właściwości i walory smakowe, jest słodki a jednocześnie  lekko pikantny i gorzkawy, natomiast właściwości lecznicze zawdzięcza, znanej od pokoleń w medycynie naturalnej - lipie,
  • miód wielokwiatowy nazywany też miodem tysiąca kwiatów, powstaje z nektarów zebranych z różnych roślin kwitnących na łąkach, w sadach, lasach i na polach w tym samym czasie, jest bardzo powszechny z uwagi na dostępność pozyskiwania go, miody te mogą różnić się barwą, zapachem i smakiem, w zależności od czasu miodobrania i dominujących w składzie nektarów kwiatowych, charakteryzuje się delikatnym zapachem kwiatów i łagodnym smakiem słodyczy, polecamy u nas: Ajeden- Naturalny MIÓD wielokwiatowy- nektarowy, Bartnik Mazurski- Naturalny Miód Wielokwiatowy, Pasieki Rodziny Sadowskich- Miód Wielokwiatowy,
  • miód rzepakowy nazywany miodem białym z uwagi na jasną barwę, to też miód wyjątkowo wczesny, bo jego zbiory odbywają się jeszcze wiosną, powszechna w naszym rolnictwie obecność pól rzepaku powoduje, że jest to wyjątkowo popularny miód w Polsce, ulega bardzo szybkiej krystalizacji, czasem jeszcze w ulu, dlatego rzadkością jest nabycie tego miodu w stanie płynnym, wtedy też jest praktycznie bezbarwny, w smaku jest bardzo słodki i jednocześnie delikatny – świetny dla najmłodszych, polecamy u nas: Ajeden- Miód Rzepakowy , Bartnik Mazurski- Naturalny Miód Rzepakowy, Pasieki Rodziny Sadowskich- Miód Rzepakowy,
  • miód gryczany to produkt z charakterem, jedni go kochają - inni nienawidzą, powstaje z nektaru kwiatów gryki, która ma wyrazisty zapach i smak, siłą rzeczy miód „dziedziczy”
    te walory i dlatego właśnie jest wyjątkowy, ma ciemną barwę, ostro-piekący smak i aromat gryki, jeśli nie lubisz zapachu i smaku kaszy gryczanej – raczej nie sięgaj po miód gryczany, jako ciemny miód jest wysoko ceniony w leczeniu chorób układu krwionośnego z uwagi na wysoką zawartość rutyny i żelaza,
  • miód akacjowy powstaje z kwiatów  robinii akacjowej, nazywanej białą lipą, kwitnienie przypada na maj i czerwiec – często kojarzy się z nadchodzącymi wakacjami, akacja ma subtelny i słodkawy zapach, taki też jest miód akacjowy, jego barwa jest oczywiście jasna  i należy do miodów długo utrzymujących stan płynności, szczególnie polecany dla cukrzyków i od pokoleń znany jako świetny środek na kaszel.


Zastosowanie miodu naturalnego

  • Wzmocni odporność – miód przez działanie antybiotyczne i przeciwzapalne naturalnie wzmacnia naszą odporność, jest źródłem witamin A, C i E oraz związków polifenolowych
  • Usunie zmęczenie i stres – łyżeczka miodu szybko przywróci w nas równowagę, glukoza i fruktoza jako cukry proste momentalnie przenikają do krwioobiegu, właśnie dlatego miód błyskawicznie wzmacnia i regeneruje obciążony organizm po wysiłku umysłowym i fizycznym,
  • Wzmocni serce – miód jest źródłem acetylocholiny i potasu, które to poprawiają wydolność mięśnia sercowego, obniża poziom cholesterolu,
  • Oczyści z toksyn – miód ma właściwości detoksykujące, wzmacnia wątrobę, „podkręca” również metabolizm komórkowy, czyli chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem toksyn z zanieczyszczonego środowiska, a  także  tych z używek,
  • Dla cukrzyków – niewielki indeks glikemiczny i wysoka zawartość fruktozy pozwalają na używanie miodu przez cukrzyków typu II,
  • Łagodzi stany zapalne dróg oddechowych – wspomaga przy leczeniu grypy, przeziębień, infekcji, łagodzi kaszel - ma właściwości wykrztuśne,
  • Goi rany i koi ból – miód przyspiesza goje skaleczeń, chroni przed zanieczyszczeniem, można go stosować na łagodne oparzenia skóry,
  • Dermatologia i kosmetologia – miód to lek i kosmetyk w jednym, ma cudowne działanie na skórę, nawilża, łagodzi podrażnienia, działa antybakteryjnie i oczyszczająco, sprawdza się w walce z trądzikiem, jest częstym składnikiem kosmetyków naturalnych ( kremy, balsamy, peelingi, mydła),

Miód ze zdwojoną siłą – czyli miody smakowe z naturalnymi dodatkami

Jak widać, jest wiele powodów, ku temu żeby doceniać miód. A co powiecie na miód z maliną lub miętą? To już prawdziwe szaleństwo. Słodycz i właściwości miodu wzmacniają dodatki naturalne o nieocenionym działaniu. Do złotego płynu mogą trafić orzechy, liofilizowane owoce i zioła - oczywiście. Właściwości lecznicze miodu może na przykład wzmocnić malina, która zawiera potężną dawkę witaminy C i ma działanie przeciwwirusowe -  Pasieki Rodziny Sadowskich- Miód z Maliną, Bartnik Mazurski- Naturalny Miód z Maliną,  BeHarmony- KREM Miód lipowy z malinami – te cuda znajdziecie oczywiście na naszych półkach.

Miody smakowe robią ogromną karierę w ostatnich miesiącach, większość pasiek ekologicznych ma je w swojej ofercie. Wzbogacenie naturalnego miodu takimi dodatkami, może tylko podnieść jego wartość i zastosowanie. W tej kategorii produktów znajdziemy również kompozycje sezonowe: na jesień i zimę uodparniające i rozgrzewające: Pasieki Rodziny Sadowskich- Miód z pomarańczą i goździkami, Pasieki Rodziny Sadowskich- Miód z pomarańczą i goździkami, Pasieki Rodziny Sadowskich- Miód z Cynamonem, BeHarmony- Miód lipowy z cytryną i imbirem, Pasieki Rodziny Sadowskich- Miód piernikowy, na wiosnę i lato: orzeźwiające i chłodzące: Bartnik Mazurski- Naturalny Miód z Miętą, Pasieki Rodziny Sadowskich - Miód z cytryną.

A może coś słodkiego i czekoladowego i chrupkiego dla najmłodszych? Polecamy Pasieki Rodziny Sadowskich- Miód z orzechami i kakao w fantastycznym opakowaniu, które z pewnością ucieszy oczy dziecka.  Miód smakowy wzbogaci smak lemoniady, mleka, herbaty, kawy, deserów, przekąsek, ciast, wreszcie z łatwością zastąpi cukier i doda subtelny, naturalny aromat.

Instrukcja obsługi miodu…

Pamiętajmy - nie wolno stosować miodu z gorącymi napojami, bo traci swą moc! Bezpieczna temperatura to 35 stopni, powyżej 45 traci wszystkie właściwości terapeutyczne. Naturalny miód podlega krystalizacji, jeśli tak się dzieje, to dobry znak jakości produktu. To nie jest jego wada. Oczywiście nasze naturalne miody pochodzą z ekologicznych pasiek, które nie zajmują się „pędzeniem” go na skalę masową. Swego rodzaju nowością są owoce i orzechy w miodzie. Prawdziwa petarda, słodkie, zdrowe, odżywcze źródło wielu dobroczynnych składników naturalnych – to jest właśnie eko żywność. Zobaczcie sami: BeHarmony- NA ZDROWIE - maliny w miodzie akacjowym z cytryną i imbirem, BeHarmony- Orzechy laskowe w miodzie akacjowym, BeHarmony- Czarna porzeczka w miodzie akacjowym.

Czy ktoś mówił, że nie ma zdrowych słodkości?
Zapraszamy do sklepu i życzymy słodkich zakupów.

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Kosmetyki naturalne - Z domu na Wsi - Facebook Kosmetyki naturalne - Z domu na Wsi - Instagram
Sklep internetowy Shoper.pl