Ajeden-Naturalny MIÓD wielokwiatowy (nektarowy) z Pokrzywą- 400 g





Opis
Ajeden-Naturalny MIÓD wielokwiatowy (nektarowy) z Pokrzywą
Ekologiczny Miód z pokrzywą został przygotowany na bazie nektarowego miodu rzepakowego z dodatkiem soku z młodych liści pokrzyw.
Delikatnie zielony kolor miodu i ziołowy, łagodny zapach pokrzyw jest dopełnieniem smaku.
Pokrzywa zawiera makro- i mikroelementy:
- magnez,
- fosfor,
- wapń,
- siarkę,
- żelazo,
- potas,
- jod,
- krzem i sód;
- witaminy: A, K, B2, C;
- związki aminowe, garbnikowe,
- kwas pantotenowy,
- kwasy organiczne (m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy),
- olejki eteryczne, sole mineralne,
- chlorofil,
- serotoninę,
- histaminę,
- acetylocholinę,
- karotenoidy, fitosterole, flawonoidy.
Pomocna przy osłabieniu, anemii, wspomaga wydalanie z organizmu szkodliwych substancji, wyciąg z liści pokrzywy stosuje się w łagodnych stanach zapalnych dróg moczowych.
Naturalny Miód ten śmiało można polecić osobom o obniżonej odporności, osób uprawiających sporty, przemęczonych, chcących uzupełnić niedobory witamin i minerałów w organizmie.
Na jego bazie można przygotować super maseczki do ciała, twarzy i włosów.
Miód rzepakowy jest jednym z tych miodów, który ma najwyższą zawartość glukozy i aminokwasów. Stanowi doskonałą odżywkę, szczególnie dla organizmu wyczerpanego długotrwałą chorobą, przemęczeniem czy stresem. Posiada właściwości regeneracyjne, wzmacnia układ immunologiczny, dzięki czemu jesteśmy mniej podatni na zakażenia drobnoustrojami. W miodzie rzepakowym sporo jest tez potasu i magnezu, dzięki czemu warto stosować go w profilaktyce chorób serca i układu krążenia.
Regularne spożywanie tej odmiany miodu:
- wzmacnia serce,
- obniża ciśnienie krwi,
- a także może spowolnić postępujące zmiany miażdżycowe.
- Pomocny w schorzeniach układu pokarmowego – zwłaszcza przy problemach z drogami żółciowymi i zaburzeniach w metabolizmie tłuszczów.
- Miód rzepakowy można stosować też zewnętrznie w chorobach skóry oraz oparzeniach – oczyszcza on bowiem tkanki skórne z zanieczyszczeń, kurzu i zmian martwiczych.
Aby zauważyć jakiekolwiek efekty stosowania miodu należy spożywać go regularnie.
SKŁAD naturalny miód rzepakowy (nektarowy), sok z młodych liści pokrzyw.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
I tu kilka ważnych rzeczy do zapamiętania :
- Temperatura jest bardzo istotna przy przechowywaniu miodu i powinna ona być utrzymana w granicach od 8 do 10°C.
- Miód przechowujemy z dala od promieni słonecznych z prostego powodu – podwyższenie temperatury miodu do 25-35°C powoduje wzrost aktywności enzymów, wstrzymanie krystalizacji, a w razie zbytniego rozrzedzenie – nawet fermentację.
- Miody przechowywane przez dłuższy czas w warunkach dostępu do promieni słonecznych, zmieniają barwę na ciemniejszą, mogą tracić na wartości.
- Miód jest produktem higroskopijnym dlatego przechowujemy go w szczelnie zamkniętym słoiku.