Bartnik Mazurski- Naturalny Pyłek Pszczeli - 200 g





Opis
Bartnik Mazurski- Naturalny Pyłek Pszczeli.
Naturalny, ekologiczny Pyłek pszczeli (nazywany też kwiatowym) to polski “super-food” – cud natury, będący bezcennym pokarmem nie tylko dla pszczół, ale i dla człowieka.
Jest kompozycją wielu ważnych dla organizmu człowieka składników odżywczych (aminokwasy – w tym egzogenne, sole mineralne oraz witaminy).
Na co pomaga pyłek kwiatowy?
- Badania kliniczne wykazały, że świetnie sprawdza się przy uzupełnianiu niedoborów białkowych (np. dla osób z nieprawidłowo skomponowaną dietą wegetariańską, na kuracji odchudzającej lub sportowców).
- Zwiększa odporność (dzięki zawartości selenu, manganu i cynku), pomaga w leczeniu anemii i wzmacnia organizm wyczerpany po ciężkich długotrwałych chorobach i kuracjach.
- Zalecany jest przy leczeniu chronicznego zapalenia wątroby i dróg żółciowych, miażdżycy oraz różnych zaburzeń metabolicznych, w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
- Poprawia koncentrację i sprawność intelektualną (już po kilku minutach od odczuwamy przypływ energii) oraz libido.
- Ma silne działanie przeciwbakteryjne i grzybobójcze, podobnie jak antybiotyki.
- Odtruwa ponadto organizm z pozostałości leków, nikotyny czy nadmiernej ilości kofeiny.
Posiada działanie :
- antyhistaminowe (łagodzi alergie),
- oczyszcza organizm z toksyn,
- wspomaga leczenie dróg żółciowych.
- Pozwala uzupełnić w krótkim czasie braki pierwiastków, dlatego polecany jest osobom, których dieta zawiera zbyt mało świeżej żywności.
- Polecany dla osób po ciężkim wysiłku fizycznym potrzebujących szybkiej regeneracji. przeciwbakteryjne , grzybobójcze. Wspomaga się nim leczenie po antybiotykach.
- Podnosi odporność organizmu poprzez zwiększenie ilości przeciwciał, obniża poziom złego cholesterolu, zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi, a także zwiększa poziom żelaza w surowicy krwi.
- Zmniejsza nerwowość, rozdrażnienie, wzmacnia system nerwowy osłabiony na skutek stresu lub przepracowania.
- Wspomaga leczenie depresji, umożliwia obniżenie dawek preparatów antydepresyjnych.
- Wspomaga także leczenie nerwic wegetatywnych.
- Zwiększa ukrwienie tkanki nerwowej, podwyższa sprawność psychiczną i koncentrację.
A teraz dobra wiadomość dla wszystkich Tadków niejadków – pyłek kwiatowy zwiększa apetyt:) Pyłek pszczeli polecany jest dla dzieci, jako naturalne wzmocnienie odporności.
O spożywaniu pyłku powinny pomyśleć osoby, których dieta nie była dotąd zróżnicowana, a także sportowcy, potrzebujący szybkiej regeneracji ciała.
JAK SPOŻYWAĆ Są to ogólne zasady przyjmowania pyłku kwiatowego.
Jednak jeżeli dopiero zaczynamy przygodę z pyłkiem kwiatowym polecam na początek mniejszą ilość by sprawdzić czy nie występuje żadna reakcja alergiczna.
Zaleca się przyjmować pyłek pszczeli 3 razy dziennie pół godziny przed jedzeniem.
Pyłek należy rozmieszać z miodem, mlekiem lub wodą, a następnie dokładnie przeżuwać przed połknięciem dla zwiększenia przyswajalności pyłku.
Dawki dzienne:
* dzieci 3-5 lat 10 g pyłku (dwie łyżeczki od herbaty)
* dzieci 6-12 lat 15 g pyłku, (trzy łyżeczki od herbaty)
* dzieci powyżej 12 lat i dorośli 20 g pyłku, (cztery łyżeczki od herbaty)
* dorośli leczniczo 30-40 g pyłku, (dwie łyżki stołowe).