Orzechownia - Miazga z nerkowców 100% -200 g
Opis
Najbardziej kremowa i maślana ze wszystkich naszych miazg orzechowych. Naturalna słodycz orzechów nadnercza sprawia, że to ulubione MASŁO ORZECHOWE łasuchów dbających o linię. Nie sposób zakończyć jej degustacje na jednej łyżeczce.
Kulki mocy z jej dodatkiem to prawdziwy sztos!
Idealnie sprawdzą się jako wysoko białkowa przekąska po treningowa czy słodki dodatek do wieczornych plotek z przyjaciółką. Wypróbuj ją także do przygotowania kruchego spodu wegańskiej tarty czy do produkcji domowej granoli.
Orzechy nerkowca to najsłodsze ze wszystkich orzechów. Są wyjątkowo miękkie w porównaniu z innymi orzechami. Znakomicie komponują się z daniami w stylu tajskim, np. smażoną wieprzowiną w sosie słodko-kwaśnym, czy inspirowanymi kuchnią wschodnią, jak pilaw z kurczakiem i kalafiorem. Ich słodki i delikatnie maślany smak odpowiednio podkreśli każdą potrawę. Swoją nazwę zawdzięczają swojemu charakterystycznemu kształtowi przypominającemu nerkę.
Orzechy nerkowca rosną głównie w tropikach Ameryki Południowej zaś najsmaczniejsze i największe pochodzą z Brazylii. Posiadają niezwykle dużo właściwości odżywczych i prozdrowotnych.
Zawierają bardzo dużo:
- białka,
- witamin A, E, K, B i D
- oraz składników mineralnych takich jak potas i magnez oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe pozytywnie wpływające na nasz układ krążenia.
Są w szczególności polecane dla wegan i wegetarian.
Kolejną zaletą jedzenia nerkowców jest ich dobroczynny wpływ na naszą cerę, dzięki zawartości cynku i selenu. Nerkowce przez to, że posiadają niski indeks glikemiczny mogą stanowić słodką (są najsłodszymi orzechami), pyszną i zdrową przekąskę. Koniec z wyrzutami sumienia podczas chrupania przed TV.
Nie tylko orzech nerkowca może stanowić element potrawy czy przekąskę, z tzw. jabłka nanerczowego powstają różne produkty, między innymi soki, marmolady czy dżemy.
Składniki: nerkowce 100%