Pierzga pszczela - co to jest? Właściwości i zastosowanie

Pierzga pszczela - co to jest? Właściwości i zastosowanie

 

Miód i produkty bartnicze ponownie robią wielką karierę. Wracamy do źródeł, odkrywamy na nowo właściwości miodu, pyłku kwiatowego, propolisu i oczywiście pierzgi pszczelej. Ta ostatnia, jest podstawowym pokarmem pszczół, jednak jest chętnie używana przez człowieka z uwagi na jej bogaty skład i właściwości.

Pierzga pszczela – jak powstają złote granulki?

Kolejna tajemnica ula do odsłonięcia. Pszczoły „zbieraczki” gromadzą pyłek kwiatowy na ostatniej parze odnóży i transportują go do ula. Tam jest mieszany z miodem i śliną pszczół, ubijany w komórkach plastra, a na koniec zachodzi w nim proces fermentacji mlekowej.

Ostatnia przemiana biochemiczna  zapewnia pierzdze odporność na pleśń i gnicie, dlatego może być bezpiecznie magazynowana przez pszczoły aż do wczesnej wiosny, wtedy najczęściej spożywają ją  młode osobniki.

Pierzga jest traktowana przez pszczelarzy z ogromnym szacunkiem i pieczołowitością, ponieważ to ona jest rezerwą pokarmową , gdy jeszcze nie ma świeżego pyłku kwiatowego. Ten zakonserwowany i przetworzony przez pszczoły pyłek jest nazywany chlebkiem pszczelim lub formułą życia – obie nazwy  wskazują na wielką wagę odżywczą pierzgi pszczelej. Złoto-żółte granulki to naturalna forma występowania pierzgi i w takiej formie można ją kupić.

Właściwości pierzgi pszczelej – mocny skład  

Złoto-żółte granulki pierzgi pszczelej są źródłem wielu składników odżywczych, wyjątkowo cennych również dla nas – ludzi. Niektórych z nich, ludzki organizm nawet nie jest w stanie wyprodukować. Pierzga pszczela  jest źródłem:

  • białka – nawet w większym stężeniu niż w czystym pyłku kwiatowym,
  • węglowodanów,
  • aminokwasów egzogennych ( ich ludzki organizm nie umie wytworzyć),
  • tłuszczy nasyconych i nienasyconych,
  • składników mineralnych takich jak: cynk, selen, fosfor, żelazo, krzem, mangan, sód, miedź i potas,
  • witamin: A, B1,B2, B3, B6, B12, C, D, E, K, P, PP.

Tak mocny i zróżnicowany skład daje pierzdze bardzo szerokie możliwości zastosowania, zarówno w medycynie naturalnej, dietetyce, jak i kosmetologii.  

Na co pomaga pierzga pszczela?

Chlebek pszczeli wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Przetworzony pyłek pszczeli wzmacnia i regeneruje organizm, czyli jest doskonałym wsparciem w okresie jesienno-zimowym i wiosennym, podczas spadku odporności. Wzmacnia nasz system immunologiczny, szczególnie dzięki obecności wielu witamin i mikroelementów.

Pierzga odtruwa organizm, obniża poziom cholesterolu we krwi, jej właściwości antybakteryjne wspomagają przy leczeniu chorób wątroby, układu pokarmowego, przy zatruciach żołądkowo-jelitowych. Jej bogaty skład wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, pomaga w leczeniu anemii.

Regularne spożywanie pierzgi wykazuje pozytywny wpływ na pracę układu nerwowego, przynosi ulgę w stanach depresyjnych. Jest skuteczna w profilaktyce cukrzycy, ponieważ podnosi poziom wydzielania insuliny.

Zaleca się również podawanie pierzgi w okresie wzmożonego wysiłku umysłowego, nadmiernego stresu i przemęczenia. I to nie koniec listy zastosowań pierzgi pszczelej…  Świetnie się sprawdzi jako napój wzmacniająco-regenerujący po treningu, czy dużym wysiłku siłowym.

Pierzga może również wspomagać proces odchudzania, ponieważ po kilku minutach od spożycia, zapewnia przyjemne uczucie sytości, poprawia metabolizm, zwiększa wydzielanie gruczołów pokarmowych. Zwiększenie wydzielania żółci, czy enzymów trawiennych trzustki  poprawia funkcjonowanie procesu trawienia, reguluje łaknienie. Pierzga przywraca prawidłowe funkcjonowanie flory bakteryjnej jelit po antybiotykoterapii

Pierzga a profilaktyka zachorowań na nowotwory

Badania kliniczne dowodzą, że długotrwałe przyjmowanie pierzgi pszczelej obniża ryzyko zachorowania na nowotwór, może to być szczególnie znaczące u osób, których bliscy chorowali na raka.

Granulki posiadają w swoim składzie związki triterpenowe, jak kwas oleanolowy i betulinę, które to mają działanie przeciwnowotworowe. Mają też w sobie polifenole, hamujące  powstawanie chorób onkologicznych ( glejak, rak prostaty), zwłaszcza pierzga z pyłków topoli i brzozy. U osób po chemioterapii, po operacjach chirurgicznych stwierdzono szybsze i mniej bolesne gojenie się  ran oraz zmniejszenie skutków ubocznych leczenia farmakologicznego.

Pierzga a pyłek – jest różnica?

Najpierw odpowiedź, tak jest i to znacząca! Najlepiej do naszej wyobraźni przemawiają cyfry, oto dowód. Teoretycznie pierzga to przetworzony i sfermentowany pyłek kwiatowy z domieszką miodu, jednak czysty pyłek posiada w swoim składzie błonnik - w otoczce – ten zaś powoduje, że wchłanianie pyłku przez nasz organizm plasuje się na poziomie 20% .

Pierzga pszczela w procesie fermentacji mlekowej, traci  otoczkę z błonnika i jej przyswajalność wynosi blisko 80%. Na tym właśnie polega różnica pomiędzy pyłkiem a pierzgą, która przez wysoką wchłanialność  zapewnia ludzkiemu organizmowi stan homeostazy – czyli równowagi. Harmonia jest bardzo ważna, gwarantuje kontrolę nad najważniejszymi  parametrami  życiowymi  jak: ciśnienie krwi, temperatura ciała, pH krwi.  

Bogatszy skład i większa przyswajalność zdecydowanie przemawiają na korzyść pierzgi. W naszym sklepie znajdziecie oczywiście najwyższej jakości pierzgę: z Pasieki Rodziny Sadowskich- Pierzga i Bartnik Mazurski- Naturalna Pierzga.

Pierzga kontra zmarszczki

Złote granulki były już znane starożytnym, jako środek leczniczy i pielęgnacyjny. Zawarte w pierzdze antyoksydanty mają właściwości  przeciwutleniające i odbudowujące komórki. Dlatego jest ona tak doceniana również w kosmetyce. Regeneracja skóry i poprawa elastyczności, to marzenie większości z nas, do tego spłycenie zmarszczek i rozstępów, czego chcieć więcej?

Tak działa na skórę pierzga – oprócz przyjmowania doustnego i kupowania kremów ze składem wzbogaconym o pierzgę,  warto wykonać prostą maseczkę. Zmielone granulki pierzgi wystarczy wymieszać  z miodem i jogurtem naturalnym.

Zastosowana raz w tygodniu, poprawi odcień skóry, spłaszczy zmarszczki, ukoi stany zapalne, zregeneruje i wygładzi. Dobroczynny wpływ tego rodzaju produktów naturalnych jak pierzga, można zauważyć przy regularnym i długotrwałym stosowaniu – bądźmy wytrwali i konsekwentni w działaniu.

Dawkowanie – ile pierzgi trzeba zjeść?

Jako suplement diety pierzga powinna być spożywana w ilości 1-2 łyżeczek na dobę przez osoby dorosłe, około 30-40g. Można ją podawać dzieciom, ale po ukończeniu 3 roku życia.

Diabetycy natomiast, powinni skonsultować przyjmowanie pierzgi z lekarzem, ponieważ jest ona bogatym źródłem cukrów prostych i ma wysoki indeks glikemiczny. Zawsze należy wykonać test alergiczny – zjeść niewielką ilość i odczekać, czy pojawi się swędzenie i pieczenie na przykład w okolicy uszu. Jeśli nie ma alergii na produkty pszczele, można rozpocząć suplementację.

Jak stosować pierzgę pszczelą?

Pierzgę można spożywać w postaci naparu. Odpowiednią ilość granulek wystarczy zalać wodą na kilka godzin i wypić napój rano, najlepiej na czczo – wtedy osiągamy najlepsze przyswajanie składników aktywnych. Tak naprawdę nie ma ograniczeń, co do rodzaju płynu, w którym pierzga będzie namiękać. Może to być woda z cytryną, łyżeczką miodu i porcją złotych granulek. Niektórzy preferują napar ziołowy z dodatkiem pierzgi  lub koktajl mleczno-owocowy.

Najistotniejsze jest, jak w przypadku miodu, aby temperatura płynu,  którym zalewamy pierzgę nie przekraczała 40 stopni Celsjusza.  Granulki pierzgi są mocno wysuszone i twarde, dlatego można je również rozdrabniać, w procesie mielenia ( w młynku do kawy)nie tracą swoich wartości odżywczych. Taki „pył” można spożyć bezpośrednio  lub dodać do jogurtu czy twarogu.

Osoby, które kochają miód i spożywają go codziennie, mogą wzbogacić jego działanie przez dodanie pierzgi, polecamy  Bartnik Mazurski- Naturalny Miód Wielokwiatowy. Granulki pierzgi po jednej nocy  w miodzie są już miękkie i gotowe do bezpośredniego jedzenia – wprost ze słoika, a może z kromką chrupiącego chleba…

Gdzie kupić pierzgę?

Zapraszamy do naszej spiżarni, znajdziecie tu wiele rodzajów pierzgi z polskich pasiek. Mamy wszystko co najlepsze rodem z ula - na zdrowie.

  • pierzgę pszczelą Pasieki Rodziny Sadowskich- Pierzga,
  • pyłek kwiatowy Ajeden- Naturalny Pyłek Kwiatowy, Pasieki Rodziny Sadowskich - Pyłek pszczeli suszony,
  • pyłek w miodzie Bartnik Mazurski- Naturalny Miód z Pyłkiem Pszczelim.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Kosmetyki naturalne - Z domu na Wsi - Facebook Kosmetyki naturalne - Z domu na Wsi - Instagram
Sklep internetowy Shoper.pl