Niacynamid czyli witamina B3 - działanie i właściwości w kosmetykach

Niacynamid, witamina B3, witamina PP, niacyna – to nazwy kolejnego superaktywnego składnika, który jest bohaterem dzisiejszego wpisu.  Niacynamid jest znany w kosmetologii od paru lat, w ostatnich dwóch, robi zawrotną karierę. Czy to hit, czy kit? A może kolejny chwyt marketingowy koncernów kosmetycznych?

Możemy być w tym temacie spokojni, nikt nie nabija nas w butelkę. Niacynamidy są wysoce przebadane, poddane testom klinicznym, które wykazały ich dobroczynny wpływ na skórę człowieka. Naukowcy potwierdzili wysoką tolerancję na niacynamid nawet u wrażliwców. Ten składnik aktywny jest bezpieczny także dla skór problematycznych - wrażliwych, atopowych, dotkniętych trądzikiem różowatym, łuszczycą.

Czym są niacynamidy?

Najprościej rzecz ujmując, niacynamid to rozpuszczalna w wodzie pochodna witaminy B3. Jako jedyna z grupy B jest produkowana przez nasz organizm, jednak w zbyt małych ilościach. Dlatego musimy uzupełniać jej stan dietą i suplementacją. Żeby w pełni zrozumieć jej dobroczynny wpływ na skórę, musimy poznać działanie niacynamidu w naszym organizmie.

Niacynamid odpowiada za regulację przepływu krwi, odpowiedni poziom cukru i cholesterolu, reguluje pracę układu nerwowego, działa antybakteryjnie, bierze udział w syntezie ceramidów – czyli ma bezpośredni wpływ na odpowiednie funkcjonowanie bariery hydrolipidowej skóry. Jego niedobory są przyczyną choroby zwanej pelagrą.

Naturalnie źródłem niacynamidu są: ziarna zbóż, ryby, wątróbka, drożdże, jaja, nabiał, orzechy oraz  mięso. Jest to witamina odporna na wysokie temperatury, promienie UV  i procesy utleniania. Jako produkt biochemiczny występuje w postaci białego bezzapachowego  proszku. Jak już zostało wspomniane, w kosmetyce pochodna witaminy B3 robi karierę od kilku lat, ponieważ przynosi wymierne efekty długofalowego stosowania, jest wysoko  tolerowana przez wszystkie typy skór, stabilna  i nie powoduje podrażnień.

Działanie i właściwości niacynamidu

Ta rewelacyjna witamina ma niezwykle szerokie spektrum działania w pielęgnacji skóry, jest tak samo wielofunkcyjna jak peptydy. Tak, to bardzo trafne porównanie, pisaliśmy o nich w ostatnim blogu, wiele je łączy: szerokie działanie, skuteczność i bezpieczeństwo. Czego chcieć więcej w domowym SPA?

Niacynamide (INCI) i jego wszechstronność działania na wiele problemów skórnych:

  • dba o barierę hydrolipidową skóry, uszczelnia ją wspierając tworzenie ceramidów i lipidów, zapobiega utracie wody, jest świetnym humekantem – skutecznie nawilża i nawadnia przesuszoną skórę,
  • rozjaśnia przebarwienia w wyniku regulacji pracy melanocytów, hamuje powstawanie nowych przebarwień, ujednolica koloryt skóry,
  • wykazuje silne działanie antyoksydacyjne – czyli neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników, opóźnia procesy starzenia,
  • działa przeciwzmarszczkowo i ujędrniająco, ponieważ stymuluje syntezę kolagenu i elastyny,
  • -działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie – jest więc polecany w kuracjach przeciwtrądzikowych, dodatkowo zwęża „pory” - wygładzając skórę, reguluje wydzielanie sebum, zapobiega namnażaniu się kolejnych wyprysków,
  • regeneruje naskórek – przyspiesza gojenie ran ( także tych po zabiegach medycyny estetycznej) i blizn potrądzikowych, zalecany po długofalowej ekspozycji na słońce,
    Niacynamid to wszystko potrafi, musisz tylko dać mu czas i odpowiednie stężenie – ale o tym za chwilę…

Kiedy sięgnąć po kosmetyki z niacynamidem?

Musimy słuchać naszej skóry, ona się z nami komunikuje, daje różne znaki, wysyła sygnały SOS, woła o pomoc. Kiedy zastosować niacynamid?

Jeśli twoja skóra jest:

  • - zmęczona, szara i pozbawiona koloru, „papierowa” bez blasku,
  • - narażona na działanie promieni UV, dużego zanieczyszczenia powietrza lub jeśli jesteś palaczem,
  • - odwodniona, sucha, przesuszona,
  • - dotknięta objawami fotostarzenia,
  • - pełna przebarwień i blizn pozapalnych,
  • - nadwrażliwa i dosłownie „wszystko” ja podrażnia,
  • - trądzikowa, z zaskórnikami, łojotokiem, rozszerzonymi „porami”,
  • - wiotka, ma zmarszczki, po prostu starzeje się,
  • - podrażniona mechanicznie lub chemicznie ( po zabiegach),
  • W tych sytuacjach możesz spokojnie zastosować kosmetyki z niacynamidem.

A co ze stężeniem niacynamidu w preparatach pielęgnacyjnych?

Większość kosmetologów proponuje na początek stężenie w wysokości 2%, jest to swego rodzaju minimum, które może już przynieść widoczne efekty – a jednocześnie jest to bardzo bezpieczne stężenie, które nie wywoła nawet zaczerwienienia skóry.

Niacynamid nie wymaga budowania takiej tolerancji jak retinol, jednak jeśli skóra jest cienka i wrażliwa, lepiej zacząć od niższego stężenia w kosmetyku i stosować go raz dziennie, rano lub wieczorem, co parę dni. Następny krok to 5%, taki poziom witaminy B3 daje świetne efekty w zakresie zmniejszania  przebarwień, zmian trądzikowych i regeneracji naskórka. Może powodować chwilowe zaczerwienienie, a to dlatego, że niacynamid ma działanie rozszerzające naczynia krwionośne

Kiedy nasza skóra pokocha niacynamid, możemy go wprowadzić do codziennej  rutyny pielęgnacyjnej – zwiększać stężenie oraz częstotliwość stosowania produktów. Nie zaleca się stosowania kilku produktów z witaminą B3 jednocześnie. Wystarczy, że pojawi się w jednym kosmetyku na dzień lub na noc, i przy konsekwentnym stosowaniu, przyniesie widoczne efekty już po 6-8 tygodniach. Są oczywiście kosmetyki z wyższym stężeniem, 12-15%  a to dlatego, że niacynamid zwykle nie podrażnia, dodatkowo w kuracji przeciwtrądzikowej i regenerującej, takie stężenie może być bardziej skuteczne. Produkty z wysokim stężeniem niacynamidu są często zalecane do stosowania punktowego na: przebarwienia, blizny, trądzik i  zaskórniki.

W naszym sklepie znajdziecie znane na rynku kosmetycznym preparaty z wysokim stężeniem niacynamidu: Nacomi Next Level - Niacynamid 15% - 30 ml, Nacomi Next Level - Serum Punktowe na Przebarwienia Niacynamid 20% -30ml, a także niższym w: IOSSI- Acerola. Cytrusowa Esencja z kwasami AHA, kwasem hialuronowym i niacynamidem 200 ml, BioUp - Lekkie serum normalizujące PERFECT DAY z niacynamidem – bezolejowe serum dla cery tłustej 30 ml ( B3 – 3%), FeedSKIN Acne Remover Serum na trądzik, 30 ml.

Z czym można łączyć niacynamid? A na co uważać?

Nasz bohater jest bardzo tolerancyjny, świetnie czuje się w towarzystwie wielu składników. Bardzo dobrze współpracuje z retinolem (łagodzi powstałe podczas kuracji podrażnienia, zaczerwienienia i łuszczenie naskórka), kwasem hialuronowym (petarda w nawilżaniu), skwalanem, z ceramidami , betuliną i cynkiem (redukcja sebum).

Podobnie jak peptydy, można łączyć witaminę B3 z witaminą C, ale tylko w stabilnej postaci, na przykład Tetraizopalmitynian askorbylu (INCI: Tetrahexyldecyl Ascorbate lub Ascorbyl Tetraisopalmitate) jest doskonały do połączenia z niacynamidem, ponieważ ma famułę olejową i wysoką przyswajalność.

Jeśli nasza witamina C występuje w postaci Ascorbic acid (kwas askorbinowy), lepiej nie łączyć jej w pielęgnacji z B3, po prostu nie zaleca się stosowania warstwowego. Można, oczywiście, aplikować preparaty dzień po dniu. Dlaczego takie zalecenia? Otóż niacynamid potrzebuje wysokiego pH 4,5 -8, natomiast kwas askorbinowy działa w niskim pH – najlepiej około 3,5. Te składniki się najzwyczajniej neutralizują, mogą również doprowadzić do powstania kwasu nikotynowego, który podrażnia skórę.

Niacynamid a ciąża

Ten składnik aktywny jest z gruntu bezpieczny dla kobiet w ciąży. Oczywiście, zawsze można zapytać lekarza, aby rozwiać wątpliwości i bez lęku sięgnąć po dany preparat.  Niacynamid może być wręcz szczególnie przydatny, gdy kobiety ciężarne borykają się z przebarwieniami hormonalnymi i innymi problemami skórnymi.

Kwas hialuronowy, peptydy i niacynamid doskonale się sprawdzą w tak wyjątkowych okolicznościach. Warto sięgnąć po serum, krem lub tonik o takim właśnie składzie.

Niacynamid - doskonały przez cały rok

Można powiedzieć, że niacynamid to prawdziwy twardziel… Jest odporny na działanie słońca i wysokich oraz zmiennych temperatur. To bardzo dobra wiadomość, ponieważ jest kilka składników aktywnych, których stosowanie i skuteczność jest uzależniona od pory roku, a ma na to wpływ  głównie działanie słońca i promieni UV.

W przypadku kosmetyków z witaminą B3 możemy być spokojni, promieniowanie nie powoduje przebarwień ani nie podrażnia, upał i suche powietrze nie obniżają skuteczności składnika aktywnego. Dodatkowo, wykazuje właściwości regeneracyjne po nadmiernej ekspozycji na słońce. Łagodzi poparzenia, wyrównuje koloryt, rozjaśnia i ujędrnia zmęczoną słońcem skórę. Niacynamidy nałożone warstwowo, pod krem z filtrem UV, wzmacniają jego działanie. Można je stosować przez okrągły rok, wiosną pomoże przywrócić utracony blask i jędrność, jesienią będzie wpierać walkę ze słonecznymi przebarwieniami, latem i zimą zapewni odpowiedni poziom nawodnienia i nawilżenia naskórka.

Nie bój się sięgać po nowe składniki! Niacynamid może zagościć na stałe w twojej kosmetyczce. Zapraszamy do zakupów w naszym sklepie!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Kosmetyki naturalne - Z domu na Wsi - Facebook Kosmetyki naturalne - Z domu na Wsi - Instagram
Sklep internetowy Shoper.pl